Serviciul social de sprijin şi ajutor pentru persoane şi familii sărace

Dragostea faţă de aproapele nostru este una din învăţăturile Sfintelor Scripturi dar şi o cerinţă fundamentală a conduitei creştine.

Pentru a înţelege mai bine acest adevăr vă invităm să citiţi umatoarea poveste:

"Era odată o fermă tare frumoasă, ce se-ntindea pe două dealuri. La aceasta fermă trăiau doi fraţi, care aveau casele aşezate, unul pe un deal şi unul pe celălalt deal. Cei doi fraţi de când se ştiau aveau opinii diferite de aceea, nu s-au prea înţeles niciodată. Fratele cel mare era căsătorit, avea trei copii şi animale multe pe lângă casă, cu ajutorul cărora îşi întreţinea familia. Fratele cel mic era singur şi nu avea nimic pe lângă casă, fiindcă tot timpul şi-l dedică distracţiei şi călătoriilor. Deşi diferiţi, ce aveau împreună cei doi fraţi era un mare şi frumos lan de cereale ce se întindea între cele două dealuri. Era moştenirea primită şi împărţită în mod egal pentru cei doi fraţi de către părinţii lor.

Toamna, după strângerea grânelor, ambii fraţi aveau hambarele pline. Într-o noapte de toamnă, ce se gândi fratele mai mic: “Eu sunt singur şi nu îmi trebuie atâtea grâne. Pe când fratele meu are copii şi animale de hrănit. Ia să încarc eu vreo doi saci din cerealele mele şi să i le duc lui în hambar.”

Zis şi făcut. Şi-a pus în spate doi saci de grâne şi a plecat în miez de casa fratelui său. Tiptil, i-a descărcat acolo în hambar şi s-a întors mulţumit şi vesel acasă.

Tot în acea noapte, fratele mai mare se gândea: “Eu am copii, în curând vor creaste mari şi mă vor ajuta în gospodărie, avem multe animale care ne dau hrana, pe când fratele meu mai mic este singur şi nu are nimic. Ia să îi duc eu vreo doi saci din grânele mele. Poate vrea să le vândă, să aibă din ce să se întreţină.” Zis şi făcut. Încarcă doi saci, îi pune în spate şi pleacă spre casa fratelui. Ajuns, descărca încet sacii peste grânele fratelui şi se întoarce cu inima împăcată acasă.

A doua zi, ambii fraţi îşi făceau de lucru pe lângă hambarele lor şi observă ei că cerealele lor tot sunt mai mult decât suficiente pentru ei şi hotărăsc că la noapte să încarce şi mai mulţi saci pe care să îi ducă. Şi aşa a fost. Când se lasă noaptea, fiecare s-a încărcat cu cât a putut şi au plecat fiecare spre casa celuilalt.

Mare minune le-a fost dat să vadă, când osteniţi de greutatea ce-o aveau în spate, se întâlnesc cei doi la mijlocul drumului. Când şi-au dat seama ce făceau au izbucnit în lacrimi şi s-au îmbrăţişat. “Eşti cel mai bun şi iubitor frate” şi-au spus fiecare. Şi de atunci au devenit atât de apropiaţi încât nimic nu i-a mai putut despărţi."

Fundamentul care stă la baza înfiinţării acestui serviciu îl regăsim astfel, în învăţătura Domnului Isus Hristos cu privire la importanţa şi iubirea semenului, pe de o parte, dar şi împlinirea nevoilor de ordin material şi spiritual, pe de altă parte.

De aceea, ne adresăm categoriilor de persoane sărace, nevoiaşe şi a celor care, independent de voinţa lor au ajuns în situaţia de lipsă sau chiar sunt la marginea sărăciei. Suntem gata să ajutăm persoane vârstnice, bolnavi şi singuri; copii, adolescenţi şi tineri orfani; mame sau taţi cu mulţi copii, rămaşi singuri în urmă decesului sau a divorţului; precum şi familii cu un număr mare de copii.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor noştri, desfăşurăm următoarele activităţi :

• Acţiuni de identificare a persoanelor sau a familiilor aflate în dificultate, precum şi stabilirea cât mai exactă a cauzelor care au determinat vulnerabilitatea şi situaţia de nevoie socială,
  • Servicii de consiliere constând în suport moral şi spiritual pentru a depăşi criza în care se află beneficiarii,
  • Discuţii cu un caracter consultativ, de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor ce le revin, având drept scop orientarea către instituiile abilitate pentru realizarea demersurilor în vederea obţinerii unor drepturi sociale,
  • Măsuri şi acţiuni de urgenţă în vederea reducerii efectelor situaţiilor de criză care au generat starea de excluziune socială, constând în ajutor material: bani, alimente, haine, obiecte de uz casnic etc.
  • Monitorizarea beneficiarilor prin vizitarea şi preocuparea permanenţă faţă de aceştia,
  • Organizarea de activităţi cu caracter cultural şi spiritual.

Prin oferirea acestor servicii, noi dorim să-l cinstim pe Domnul Isus Hristos care ne învaţă că: ”...este mai ferice să dai, decât să primeşti...”, considerând că din ceea ce avem noi trebuie să ajutăm şi pe aceia dintre noi care trec prin situaţii grele în viata.